Thursday, 7 August 2014

 

Kerabu Betik ( Som Tam)

Bahan A

  • 1 biji betik mengkal ( saiz kecil) * warna jingga
  •  1 biji mangga muda
  •  1 sudu makan udang kering ( ditumbuk kasar )
  • 5 sudu makan kacang goreng (ditumbuk kasar)
  • 2 sudu makan sos ikan
  • 1 sudu makan gula
  • 7 biji limau kasturi (diambil jusnya)
  • garam secukup rasa ( sekiranya perlu)
Bahan B (dihiris)
  • 3 kacang panjang
  • 2 kuntum bunga kantan
  • 8 biji cili api
  • 3 biji cili merah
  • 2 labu bawang besar
  • 2 tangkai daun ketumbar
Cara membuat
  1. buangkan kulit betik dan mangga,kemudian racik memanjang.
  2. gulkan sos ikan,gula,jus limau kasturi.kacau rata.
  3. campurkan mbetik,mangga,kacang panjang,tomato,ciliapi,udang kering,dan kacang tanah. kemudian gaul rata.
  4. alaskan pinggan dengan daun salad,isikan kerabu betik dan boleh dimakan segera.
 
KALAU KORANG NK TENGOK RESEPI LAIN TENGOK LINK KAT BAWAH
SELAMAT MENCUBA 
 

No comments:

Post a Comment