Thursday, 7 August 2014

 



Nasi Bukhari Ayam

Bahan A
  • 1 ekor ayam (dipotong 8 dan dibersihkan)
  • 1 kilogram beras basmati ( dibasuh dan dituskan )
  • 3 sudu makan rempah bukhari (dibancuh)
  •  2 biji tomato ( dipotong 4 )
  • 3 cawan air
  • 1/2 cawan susu cair ataupun yogurt
  • 1 pokok daun ketumbar (dipotong pendek)
  • 4 sudu makan minyak sapi
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa
 Bahan B (bagi menumis)
  • 10 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 4 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 1/2 inci halia (ditumbuk)
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
Cara membuat
  1. panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
  2. masukkan rempah yang sudah dibancuh. kacau rata dan biarkan sehingga wangi dan garing.
  3. masukkan air,susu cair ataupun yogurt,garam dan gula.biarkan sehingga mendidih.
  4. masukan ayam dan tomato.biarkan mendidih.
  5. masukkan bera dan daun ketumbar.biarkan mendidih dan kering seperti nasi biasa.
  6. apabila nasi sudah masak,gembur dan hidangkan dengan bawang goreng,gulai dalca serta acar timun mentah. 

NAK TENGOK BANYAK LAGI RESEPI YANG MENARIK KLIK LINK INI
SELAMAT MENCUBA 

No comments:

Post a Comment