Wednesday, 6 August 2014

 



Ayam Masak Lomak Cili Api

 Bahan A
  • 1/2 ekor ayam
  • 3 biji kentang (dipotong 4)
  •  1 helai daun kunyit (dikoyak)
  • 2 cawan santan pekat (1/2 biji kelapa)
  • garam secukup rasa.
Bahan B (dikisar)
  • 20 biji cili api
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 inci halia
  • 2 batang serai
  • 1 cawan air
Cara membuat
  1. masukkan semua bahan kecuali santan pekat kedalam periuk. masakkan sehingga mendidih,sehingga ayam dan kentang empuk.
  2. masukkan santan pekat dan sentiasa kacau sehingga mendidih semula.
  3. rasakan masinnya dalam masakan dan tutupkan  api.
  4. hidangkan dengan nasi putih. 

NAK TAHU RESEPI LAIN KLIK LINK
  

No comments:

Post a Comment