Ketupat Sotong
Bahan-bahan- 1 kilogram sotong
- 400 gram beras pulut (direndamkan selama 4 - 5 jam)
- 5 inci halia (dihiris)
- 3 biji bawang merah (dihiris)
- 1 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 sudu teh halba
- 4 cawan santan (1 biji kelapa)
- 1 sudu teh gula
- lidi kelapa dipotong 2 inci
- garam secukup rasa
- sotong dibuang kulit dan dibasuh sehingga bersih. toskan sehingga kering.
- beras pulut ditos dan digaul dengan garam. kacau rata.
- masukkan beras pulut kedalam perut sotong sehingga 3/4 badannya.
- tutup ruang terbuka sotong dengan lidi kelapa yang dipotong tadi (supaya beras pulut tidak keluar).
- masukkan sotong dan semua bahan kedalam periuk.
- masakkan dengan api sederhana selama 30 minit sehingga kuah pekat.
- hidangkan dengan kuahnya.
KALAU KORANG NAK CUBA RESEPI ALA KELANTAN KLIK LINK NI
No comments:
Post a Comment