Wednesday, 6 August 2014

 



 

Ketupat Sotong

Bahan-bahan
  • 1 kilogram sotong
  • 400 gram beras pulut (direndamkan selama 4 - 5 jam)
  •  5 inci halia (dihiris)
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • 1 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 sudu teh halba
  • 4 cawan santan (1 biji kelapa)
  • 1 sudu teh gula
  • lidi kelapa dipotong 2 inci
  • garam secukup rasa
Cara membuat
  1. sotong dibuang kulit dan dibasuh sehingga bersih. toskan sehingga kering.
  2. beras pulut ditos dan digaul dengan garam. kacau rata.
  3. masukkan beras pulut kedalam perut sotong sehingga 3/4 badannya.
  4. tutup ruang terbuka sotong dengan lidi kelapa yang dipotong tadi (supaya beras pulut tidak keluar).
  5. masukkan sotong dan semua bahan kedalam periuk.
  6. masakkan dengan api sederhana selama 30 minit sehingga kuah pekat.
  7. hidangkan dengan kuahnya.

KALAU KORANG NAK CUBA RESEPI ALA KELANTAN KLIK LINK NI
      
 

No comments:

Post a Comment